Wat is het verschil tussen een diëtist en voedingsconsulent?

Sommige bedrijven en sportscholen werken met een voedings- of gewichtsconsulent. Deze begeleiden werknemers of cliënten op gebied van voeding en/of leefstijl. Bij Everyday Fit werken we samen met een diëtiste. Het verschil hiertussen kan onduidelijk zijn, lees verder voor meer informatie.

Diëtist

De titel diëtist is een beschermde titel en dat betekent dat je je niet zomaar zo mag noemen. Een diëtist is dé specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziekte als gezondheid. Om deze titel te mogen voeren moet de 4-jarige fulltime opleiding Voeding & Diëtetiek afgerond worden. Tijdens deze opleiding loop je gedurende langere tijd stage waarbij je ook ervaring in de praktijk opdoet. Een afgestudeerde diëtist wordt ingeschreven bij het onafhankelijke Kwaliteitsregister Paramedici en moet iedere 5 jaar via bij- en nascholing laten zien dat zij voldoende werkervaring heeft opgedaan.

Daarnaast mag alleen een diëtist o.a. de volgende (medische) doelgroepen behandelen:
– kinderen
– zwangeren
– obesitas (BMI boven 30)
– eetstoornissen
– diabetes
– COPD
– hoge bloeddruk
– verhoogd cholesterol
– prikkelbaar darmsyndroom (PDS)
– voedingsallergieën en -intoleranties.

De diëtist heeft naast kennis over voeding namelijk ook medische kennis opgedaan tijdens haar studie.

Gewichtsconsulent

De titel gewichtsconsulent is niet beschermd en te ‘behalen’ binnen 11 maanden (bv. LOI). Een voedings- of gewichtsconsulent is opgeleid om gezonde mensen met gewichtsproblemen te begeleiden. De doelgroep van gewichtsconsulenten is dus kleiner dan die van een diëtiste en bestaat voornamelijk uit personen met een BMI tussen de 18,5 en 30.

Bij wie kan ik terecht?

Jouw omstandigheden bepalen vaak je keuze. Heb je een hulpvraag op medisch gebied, bijvoorbeeld overgewicht en een te hoge bloeddruk of diabetes? Kies dan áltijd voor een diëtist. Controleer voordat je aan een begeleidingstraject begint altijd zijn/haar opleiding. Heb je een BMI tussen tot 30 en wil je graag afvallen? Dan heb je en ruimere keuze. Uiteindelijk is het natuurlijk het meest belangrijk dat jij je goed voelt bij de persoon die jou begeleidt en vertrouwen hebt in de werkzaamheden die hij/zij verricht. Het gaat tenslotte om je gezondheid!

Wil jij weten wat de diëtiste voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op!